PRAŽÁCI JSOU MISTŘI REPUBLIKY!!!!!!!!!!!!!!! - reportáž

10.10.2016 13:04

Jak to celé bylo? Kdy to bylo? A kde? A co se stalo? A proč? A kdo to způsobil? A kdo tam byl? A kdo ne? A opravdu se to stalo? Odpovědi čtěte níže... Ale bacha, je to dlouhý!

SOBOTA

V sobotu 8. října jsme se postupně sešli na Roztylech, Černém Mostě nebo až v místě konání v Dolním Prysku na Českolipsku. Nezačalo to orientačně úplně slavně - těsně před finišem nás překvapila obtížná dohledávka shromaždiště. Náskok před startovním výstřelem byl ale naštěstí dostatečný a na shromaždiště jsme dorazili včas. 

Na pořadu dne byl veřejný závod žákovských štafet při MČR dospělých a dorostu a za Pražskou oblast jsme postavili neuvěřitelných 19 štafet! Po čtyřech v kategoriích D14 a H14 a 11 v kategorii DH12. Čekal nás kopcovitý skalnatý terén, tedy naprostý opak od loňského rovinatého Vracova! Ve všech třech kategoriích jsme měli horká želízka na bednu a průběh závodu byl nesmírně dramatický. Červenobílé, resp. žlutočervené pražské dresy byly všude! Když začaly z lesa vybíhat první úseky v DH12, nemělo procesí PraŽáků konce:-)!

V konečném zúčtování vybojovali kluci v H14 (Milan Malačka, Tonda Švarc a Martin Šimša) třetí místo, další štafety doběhly na 13. a 14. místě, čtvrtá štafeta byla bohužel DISK. Naštěstí to byl jediný DISK celého víkendu, a i to se počítá! Děvčata v D14 (Terka Aschermannová, Jolča Štraitová a Dorotka Tichá), kde Jolča je ještě věkem D12, si doběhly pro 4. místo (další štafety skončily na 8. a 15. místě) stejně jako nejlepší štafeta v DH12 (Matyáš Zakouřil, Dan Bolehovský a Dominik Průša). V této kategorii startovalo neuvěřitelných 67 štafet a do poloviny výsledkové listiny se vešly ještě čtyři další PraŽácké týmy! S náročnou tratí DH12 se popralo i několik kluků a holek, kteří běhají (a ještě nějakou dobu budou běhat) kategorii D/H10! A nikdo nebyl DISK! A ani poslední! A to je super, PraŽáci jsou prostě borci!

NEDĚLE

Sobotní výsledky ukázaly, že máme silné borce ve všech kategoriích. Velmi důležité bylo i to, že jsme si během štafet pěkně terén očíhli a dobře tak věděli, co nás při nedělních mistrovských družstvech čeká.

Mistrovství republiky oblastních výběrů žactva, tedy závod, který jsme měli na programu v neděli, je jediným závodem MČR pro mladé orienťáky do 14 let. Závodníci zde neběží za své oddíly, ale za oblast soupeří v osmičlenných družstvech proti týmům ostatních orienťáckých oblastí ČR. Každá oblast může postavit maximálně čtyři osmičlenná družstva a toho jsme plně využili. Do lesa tak v neděli vyrazilo 32 PraŽáků a dalších 22 v open kategorii MIX žáci. Do lesa postupně po sobě vybíhali závodníci H14-D14-H12-D12-D12-H12-D14-H14.

Na prvním úseku se jako první na diváckou kontrolu přiřítil náš Milan Malačka a první místo udržel až do cíle. Rozběhnutí se nám tedy letos povedlo na jedničku. Na druhý úsek vyrazila Terka Aschermannová, která odrazila nápor soupeřek a i ona dobíhala na prvním místě s náskokem 35 vteřin na druhou Vysočinu. Na třetím úseku podal naprosto suverénní výkon Dan Bolehovský a prvním časem na úseku vytvořil PraŽákům náskok více jak dvou minut. Podobně suverénně si počínala i Ema Bulířová, která také zaběhla nejlepší čas na úseku a náskok zvýšila na neuvěřitelné 4,5 minuty. Pátý úsek patřil Jolče Štraitové. A to byl další parádní výkon, čtvrtý čas na úseku a pořád držíme první místo!!! Po Jolče nastoupil Dominik Průša a ani on si nedovolil nám pocuchat nervy nějakým zaváháním. PraŽácká jízda snů pokračuje, trenéři tomu pořád nechtějí věřit a konejší se, že je to sice pořád super, ale i když to třeba nakonec nedopadne a to prvenství PraŽáci neudrží, pořád to bude super... Svěřenci ale narozdíl od trenérů mají asi nervy ze železa. Do lesa vyráží Dorotka Tichá, ví, že za zády má ty nejlepší závodnice z D14 z celé republiky, ale taky ví, že ona mezi ně patří, a to dokladuje třetím nejlepším časem na úseku a předávkou pořád na prvním místě... No, není to už nuda?! Není! Do lesa vyráží Martin Šimša a soupeře z Východočeské oblasti má za sebou jen něco málo přes minutu. Vašek si hryže nalakované nehty, Dominika padá nervozitou do mdlob, Jája se na to nemůže ani koukat a jde si dát radši pivo, ale než vůbec stačí dojít do fronty, Martin už je na divácké a stále vede! Když se soupeř ani minutu po Martině odběhnutí na divácké neobjevuje, běží celý tým ke sběrce, kde se za chvilku objevuje i Martin a všichni společně běží do cíle PraŽákům pro ZLATO!!!!! Přijímáme gratulace od pořadatelů, spíkrů, bývalých (odrostlých) PraŽáků, soupeřů, no neberou konce...

Ale závod ještě nekončí! V lese bojují další PraŽácké týmy na výborných pozicích! Nakonec jsou z toho až neuvěřitelné výsledky. Z celkového počtu 34 startujících obsadily další naše týmy 9., 12. a 15. místo! Aby bylo jasné, o kom je řeč, běželi v tomto složení:

  • 9. místo - Martin Melišík-Adéla Titzová-Šimon Tůma-Hanka Malečková-Klára Aschermannová-Matyáš Zakouřil-Eliška Poborská-Tonda Švarc
  • 12. místo - Michal Bolehovský-Lucka Řadová-Martin Kabát-Valentýna Kopecká-Pája Šimšová-Jirka Blaha-Bára Smolková-Petr Janas
  • 15. místo - Štěpán Kožina-Katka Fantová-Vilda Štrait-Terka Pecková-Háňa Beranová-Michal Blaha-Anička Čechmánková-Matěj Šubrt

PraŽáci v kategorii MIX žáci navíc obsadili 3., 4., 5. a 7. místo, další štafeta nebyla úplná, ale i v ní borci bojovali srdnatě!

  • 3. místo - Pavel Kolský-Josef Mencl-Adam Janas-Filip Nemšovský-Adam Král
  • 4. místo - Jáchym Víteček-Františka Floriánková-Adam Titz-Václav Městka-Vojta Šubrt
  • 5. místo - Matyáš Kolář-Evička Baldrianova-Honza Melišík-Jáchym Šubrt-Franta Čtrnáct
  • 7. místo - Kuba Hřivna-Matouš Skripnik-Tomáš Baldrian-Martin Horák-Nikola Skripnik
  • A neúplné družstvo běželi ještě Matěj Ledinský a Adéla Berounská.

Byl to super víkend s parádní, neuvěřitelnou, překvapivou, ale naprosto zaslouženou zlatou tečkou. Všichni bojovali jako lvi, ale zároveň si i pomáhali, fandili a poslouchali trenéry, a to je děsně důležitý! Medaile tak patří všem!

Těm, co již příští rok odchází do dorostu (tj. ročník 2002) díky za reprezentaci, ať se vám v orienťáku i nadále daří, at vás baví a zůstanete mu věrní! Ještě se ale úplně s PraŽákama loučit nemusíte, protože na konci června 2017 nás v Brně čeká Letní olympiáda děti a mládeže, kam pojede 8 Pražáků (2 holky a 2 kluci 2002/03 a 2 holky a 2 kluci 2004/05) - podmínkou je bydliště na území Hl. města Prahy, kdo má bydliště jinde, hlásí se ke krajskému výběru svého kraje. Nominační kritéria zveřejníme během zimy.

P. S. Co se mi zpětně podařilo dohledat, v nedávné historii se nikomu stylem start-cíl zvítězit nepodařilo... Jste prostě machři!

A ještě na závěr bych si dovolila trochu pohledu do historie a statistiky - tady najdete výsledky PraŽáckých družstev od roku 2001 (nepovedlo se mi dohledat úplně všechno, něco je taky jen z mé paměti, ale to je fuk), které jasně dokazují, jak byl ten letošní závod vyjímečně úspěšný!

 

—————

Zpět


Kontakt

Dominika Plochová